Työ on itsenäistä ja se vaatii jatkuvasti oppimista. Näin kertovat työstään digi-talouspalveluita tarjoavan Staria Oyj:n Kotkan toimipisteen kirjanpitäjät Iina Ahonen ja Jukka-Pekka Inkinen.

Sekä Iina Ahonen (oik) että Jukka-Pekka Inkinen (vas) arvostavat sitä, että Staria antoi heille mahdollisuuden päästä alalle ilman mittavaa työkokemusta.
Iina Ahonen ja Jukka-Pekka Inkinen valmistuivat tradenomeiksi viime vuonna. Opintoihin liittyvän työharjoittelun he suorittivat Staria Oyj:n Kotkan toimistossa, minkä jälkeen he saivat Stariasta vakituiset työpaikat kirjanpitäjinä.
”Parasta tässä työssä on se,
että saan auttaa asiakasta
ja työ on itsenäistä.
Tiesin alusta alkaen, että tämä on ala, jonka parissa haluan työskennellä. Luonteelleni sopii, että aikataulut ja lainsäädäntö antavat puitteet työlle, kertoo Ahonen.
Molemmat, Ahonen ja Inkinen, ovat kotoisin Kouvolasta, mutta asuvat tällä hetkellä Kotkassa. Kirjanpitäjän työ on alkuvuodesta tilinpäätöksistä ja veroilmoituksista johtuen hieman kiireisempi, he kertovat.
Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta tradenomiksi valmistunut Laatutakuu -tiimin kirjanpitäjä Ahonen kertoo, ettei hänellä ollut aikaisempaa työkokemusta kirjanpitäjän työtehtävistä ennen harjoitteluaan Starialla. Lähes samanlainen tausta on myös Kiinteistömaailma -tiimin kirjanpitäjä Inkisellä. Hänkin aloitti Staria Oyj:n Kotkan toimistossa sen jälkeen, kun hän oli suorittanut tradenomi-tutkintoon liittyvän työharjoittelun Starialla.
Uusia tekijöitä etsitään
Staria tarjoaa aktiivisesti harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille:
— Etsimme jatkuvasti Kymenlaaksosta uusia työntekijöitä moderneja talouspalveluita tarjoavaan toimistoomme, kertoo Staria Oyj:n Kotkan talouspalveluista vastaava johtaja, Director, Financial Services Maaria Isoviita. Tärkeämpää ei ole aikaisempi työkokemus, vaan se, että henkilö on ”hyvä tyyppi” uudenlaiseen kirjanpitäjän työtehtävään.
— Emme välttämättä palkkaa rutinoituneita taloushallinnon ammattilaisia, vaan henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita haastamaan ja kehittämään jatkuvasti itseään. Raikkaat ja tuoreet ajatukset työnteosta ovat erittäin tervetulleita. Palkkaamamme henkilön tulisi myös osata tehdä johtopäätöksiä yrityksen tuloksesta ja sparrata yrittäjää parempaan tulokseen.
Loogiset haasteet ja asiakkaat parasta
— Tykkään työstäni, koska se tarjoaa mahdollisuuksia kehittyä omassa ammatissani, sanoo Kiinteistömaailma -tiimin Inkinen. Parasta työssäni on se, että voin tarjota osaamiseni yrittäjän avuksi ja auttaa häntä tekemään oikeita päätöksiä.
”Harvoin on samanlaista työpäivää,
ja tämän työn ”suola” on
ehdottomasti asiakaspalvelu.
Tiimin hyvä yhteishenki näkyy myös asiakkaalle, jatkaa Inkinen.
Molempien, Ahosen ja Inkisen mielestä digi-talouspalveluiden kirjapitäjäksi soveltuu henkilö, joka pitää järjestelmällisyydestä, loogisista prosesseista ja asiakkaiden ongelmien ratkaisemisesta.
Itsenäistä työtä
Kumpikin arvostaa sitä, että työ on itsenäistä. — Voimme vapaasti työskennellä joko uudessa Kotkan keskustassa sijaitsevassa toimistossa tai sitten etänä kotona, kertoo Inkinen.
— Myös työajat ovat joustavat. Olen esimerkiksi saattanut aamulla käydä kuntosalilla tai kampaajalla tai sitten lähteä perjantaina hieman aikaisemmin, kun se on sopinut muille tiimin työkavereille.
Inkinen puolestaan kertoo, että hän on tehnyt etänä kotona keskittymistä vaativia työtehtäviä. Hän on myös hyödyntänyt etätyömahdollisuutta, kun Inkisen uusi koira, Joiku, opetteli viihtymään uudessa kodissaan.
Jatkuvaa uuden oppimista
Ahosen mukaan Staria pitää jatkuvasti yllä työntekijöiden osaamista esimerkiksi sisäisillä koulutuksilla. Taloushallintoon liittyvä lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, samoin digi-taloushallinnossa tarvittava tietotekniikka kehittyy samaan tahtiin.
Inkinen on samaa mieltä. — Staria on tukenut osaamisen kehittymistä loistavasti. Ekasta päivästä lähtien on saanut oman taitotason mukaisia työtehtäviä. Ja kun olen hallinnut tehtävät, niin olen saanut vastuullisempia tehtäviä.
Isoviita kertoo, että jokaisen työtekijän kanssa laaditaan suunnitelma siitä, mihin osaamisen tasoon hän on tähtäämässä. — Kerran kuukaudessa esimies käy tätä suunnitelmaa läpi työntekijän kanssa. Palaverissa käydään läpi myös muun muassa työtilannetta ja muita ajankohtaisi asioita.
— Jokaiselle uudelle työntekijälle nimetään tiimistä vastuullinen opastaja, joka istuu tarvittaessa uuden työntekijät vieressä, jotta hän oppii oman työtehtävänsä.
”Työn vaativuutta lisätään
työntekijän ehdoilla.
Henkilöstöön sijoitetaan
Isoviita korostaa, että Staria Oyj:n Kotkan toimisto panostaa työntekijöiden hyvinvointiin. Hän painottaa, että luottamus on kaiken työhyvinvoinnin perusta. — Meillä kirjanpitäjä vastaa omista asiakkaistaan, vaikka kuuluukin myös johonkin tiimiin. — Meillä ei ratkaise käytetyt minuutit työhön tai missä kirjapitäjä tekee työnsä, etänä vai toimistolla. Tulokset ja tyytyväiset asiakkaat ovat ratkaisevia.
Sijoittaminen henkilöstön hyvinvointiin on kannattanut. Tutkimme jatkuvasti asiakkaiden tyytyväisyyttä ja saamme jatkuvasti kiitosta hyvästä palvelustamme
Työtilat ja työvälineet ovat osa työhyvinvointia. — Tästä syystä tarjoamme jokaiselle työntekijälle nykyaikaiset kannettavat tietokoneet sekä esimerkiksi toimistopöydän, jonka ääressä voi työskennellä myös seisten. Muutimme hiljattain uusin työtiloihin, jotka mahdollistavat paremmin esimerkiksi neuvotteluiden pitämisen työntekijöiden kanssa ja keskittymistä vaativien työtehtävien tekemisen.
Sekä Ahonen että Inkinen kertovat päässeensä työhön, jonka he kokevat omakseen ja arvostavat sitä, että Staria antoi heille mahdollisuuden päästä alalle ilman mittavaa työkokemusta.
Kaupunkilehti Ankkuri kirjoitti Starian toiminnasta Kotkassa. Lue 14.9. näköislehti täältä.
Artikkeli Vastavalmistuneista kasvaa huippuosaajia – Staria jatkaa kasvua ja kehitystä Kotkassa julkaistiin ensimmäisen kerran Staria.